İstanbul Silivri'deki En İyi Balık Restoranı, Bir Balık Mabedi, SOFRAM BALIK Selimpaşa


Bir süredir kulağımıza çalınmakta olan Sofram Balık efsanesini deneyimlemek istememize rağmen mesafeler sebebi ile bir türlü denk getiremiyoruz derken bir Mekanist daveti üzerine vakit bu vakittir diyor, Sofram Balık'ın yolunu tutuyoruz. Silivri ve Kumburgaz arasında bulunan Selimpaşa'nın küçücük limanındaki üç beş balıkçıdan en kıdemlisi Sofram Balık...




Dışarıdan baktığımda sıradan bir sahil balıkçısı izlenimini edinsem de içeri girdiğimde sıra dışı bir dekorasyonla karşı karşıya kalıyorum. Duvarlar denize ve balıkçılığa göndermeler yapan pek çok objenin yanı sıra yıllar boyunca mekana gelmiş onlarca ünlünün sofra başındaki fotoğrafları ile dolu. Bu kadar uzun bir geçmişi olan ve bu kadar ünlü tarafından bilinen bir mekanı yakın zamana kadar duymamış olmam enteresan geliyor. 


Geç olsun güç olmasın diyor ahtapot carpaccio, balık pastırması ve tarama ile tadıma oldukça iddialı bir başlangıç yapıyoruz. 



Daha önce Zorlu'daki Fransız restoranı Parle'de deneyip bayıldığım ahtapot carpaccio burada da oldukça başarılı, kapışılıyor. Tarama keza mekanın en fazla ön plana çıktığı mezelerin başında geliyor. Reha Tartıcı da buraya geleceğimi duyduğunda taramayı denemem konusunu özellikle vurguluyor. Ben de tavsiyelerin hakkını veriyor taramayı peynirli dereotlu sıcacık mısır ekmeğine sürüp yemelere doyamıyor hatta bir ara, sıcaklar için sofradaki mezeleri toplayan garsonun ardından 'Taramamı geri getirir misiniz!' diye bağırdığımı hatırlıyorum:)


Orkinostan yapılmış olan pastırma daha önce deneyimlediklerimden oldukça farklı, rengi ve sertliği dana pastırmaya daha çok benziyor, kokusu bana fazla keskin geliyor...


Sezonunda olmadığımız için midye dolmanın eti ince ve solgun, sanki midye kabuğunun içinde sadece iç pilav var gibi duruyor, bu beni pek cezbetmiyor ama midye delisi olarak sıcacık midye çöp şişe dayanamıyor, bayıla bayıla götürüyorum...


Küçükken Karadeniz kıyısındaki yazlığımızda babamla balıkçıları karşılamaya gider ağlarına takılan yengeçleri alırdık. Bütün olarak haşladıktan sonra bacaklarını kırar lokum gibi etleri görürürdük. Yılllar sonra aynı lezzetle Sofram Balık'ta karşılaşınca çok mutlu oluyor, sanırım masadaki pavurya bacaklarının çoğunu ben yiyorum:) 



Sofram Balık'da farklı ve lezzetli olan ne çok şey var. Sebzeleri diri diri fener kavurma hem sunum anlamında hem de lezzet anlamında tam bir şölen. Lokum gibi fener balığı damağımda mantar ve sarımsak taneleri ile muhteşem bir birliktelik yaşıyor, sadece pişirme kıvamındaki başarısından dolayı bile şef kocaman bir alkışı hak ediyor.


Ve LOKUM... Sofram Balık'ın efsane lezzeti lokum o mevsimde en lezzetli balık hangisi ise o balıktan hazırlanıyor. Öyle şanslıyız ki bize balıkların kralı lüferin gençliği sarıkanat ile hazırlanan versiyonunu yemek kısmet oluyor. 


Balığın lezzetini belirleyen iki faktör var. Tazeliği ve pişirme şekli. Balığı suyu içinde kalacak şekilde pişirmek çok hassas bir denge, benim diyen çoğu balıkçı bunu maalesef başaramıyor. Ancak şimdiye kadar yediklerimizdeki kıvamında da kabiliyetini hissettiğimiz şefin yarattığı lokum da ayakta alkışlanacak kadar bizi bizden alıyor...

Evet... Hiç şüphesiz, onca yolu geldiğimize değiyor... 


Sofram Balık
Selimpaşa Limanı 
İstanbul 
0 (212) 7316967

Etiketler: , , , , , , , , ,